Adevarat sau fals despre BPOC PDF Imprimare Email

Ce este BPOC?

Toata lumea a auzit de bolile de plamani si de cancer si se stie ca acestea sunt cauzele principale de mortalitate la nivel mondial, la stransa “concurenta” cu bolile cardiovasculare. Dar cum ramane cu bronhopneumopatia cronica obstructiva sau BPOC?

Multi oameni nu au auzit de acesta boala de plamani, cred ca este rara sau ca nu e grava. Nimic mai fals.

Cu cat stii mai multe despre BPOC, cu atat mai mari sunt sansele de preventie. In cazul bolilor de inima, datorita eforturilor intense depuse in trecut pentru educara si preventia atacurilor de cord – adica a infarctului miocardic, s-a remarcat in timp o reducere vizibila a acestor cauze de deces. In acelasi mod, medicii specialisti spera ca, daca din ce in ce mai multi oameni vor cunoaste mai multe despre BPOC,din ce in ce mai putini dintre ei se vor imbolnavi de BPOC.
BPOC este o boala rara: FALS
Din pacate, BPOC este a patra cauza de mortalitate din SUA, dupa boli cardio-vasculare, cancer si accidentele vasculare cerebrale. Plamanii nostrii sunt un organ important – exact ca si inima – si au nevoie de protectie pe tot parcursul vietii. Ca si bolile de inima, BPOC poate ramane asimptomatic timp de mai multi ani, pana cand devine aproape prea tarziu. Peste 210 milioane de persoane la nivel mondial au BPOC, dar jumatate din ei inca nu stiu asta. BPOC include emfizemul si bronsita cronica si este adesea, o combinatie intre cele doua. In emfizem, aerul ramane in plamani, nu mai poate fi scos afara, plamanii isi pierd elasticitatea, devin rigizi si nu mai fuctioneaza bine. In bronsita cronica, apar iritatii si inflamatii ale conductelor aeriene, se produce un strat gros si dens de mucus, care ingusteaza si mai mult conductele aeriene si apar astfel dificultatile de respiratie.
Doar fumatorii fac BPOC: FALS
Principala cauza a BPOC este fumatul, active si pasiv. Dar nu toti pacientii cu BPOC sunt fumatori sau fosti fumatori. O problema majora o reprezinta si expunerea pe termen lung la poluare. Unele profesii sunt mai periculoase decat altele, pentru plamani. Exista si o cauzalitate genetica, deficitul de alfa-1-antitripsina, care creste riscul de BPOC. Aceasta afectiune genetica explica doar 5% din cazurile de BPOC. BPOC este o problema si mai grava in tarile in curs de dezvoltare, mai ales in culturile unde sa gateste in spatii inchise si la foc deschis, prin arderea lemnului sau carbunelui.
Principalul simptom al BPOC este dispneea (gafaiala): ADEVARAT
Pacientii cu BPOC pot prezenta tuse, wheezing (respiratia suieratoare), senzatii de apasare in piept, dar, cel mai adesea, primul semn al bolii este dispneea. Raman fara suflu cand urca scarile sau au nevoie sa se opreasca si “sa-si traga suflul” mai des decat alte persoane de varste similar. Persoanele cu BPOC sunt mai expuse la raceli si la apar mai frecvent recaderi ale racelilor sau ale pneumonilori, boli care sporesc suplimentar dispneea si celelalte simptome. Dispneea si tuse pot fi si simptome ale astmului bronsic. Femeile cu BPOC risca mai mult decat barbatii sa fie gresit diagnosticate cu astm, din cauza ca astmul este o boala mai frecventa la femei, iar despre BPOC exista ideea preconceputa ca este o boala mai frecventa la barbati (explicatia vine din obiceiul fumatului, mai frecvent in trecut la barbati decat la femei, dar, din pacate, o explicatie contrazisa acum de faptul ca femeile fumeaza egal sau mai mult decat barbatii...)
BPOC este o boala incurabila: ADEVARAT
BPOC nu se vindeca, dar se trateaza. Tesutul pulmonar deteriorat nu se reface, dar evolutia acestei deteriorari poate fi incetinita si tinuta sub control. Cel mai bun lucru pe care il poate face un fumator este sa se lase de fumat. Toata lumea trebuie sa evite infectiile. De aceea, sunt recomandate vaccinurile anti-gripale si, pentru pacientii peste 65 de ani, si vaccinurile impotriva penumoniei. BPOC se trateaza cu medicamente bronhodilatatoare, care relazeaza si deschid caile respiratorii. In perioadele de agravare (exacerbare), devin utile medicamentele anti-inflamatorii, cum ar fi corticosteroizi inhalatori, care pot reduce inflamatia accentuata de agravari si pot scadea productia de mucus. Oxigenoterapia si antibioticele pot ajuta si ele in lupta impotriva infectiilor respiratorii.
Doar persoanele in varsta fac BPOC: FALS
Cel mai frecvent, oamenii sunt diagnosticati cu BPOC la 55-60 de ani. Din pacate, diagnosticul la aceasta varsta este oarecum tardiv, simptomele fiind déjà foarte pronuntate. In realitate, BPOC poate debuta in jur de 40 de ani (si in cazuri mai rare, chiar la 20 si 30 de ani). Pentru a diagnostica o persoana cu BPOC, pneumologul trebuie sa ii faca o analiza simpla, nedureroasa si care dureaza extrem de putin, numita spirometrie si sa masoare astfel, cat aer expira persoana respectiva. Asa cum ne masuram periodic tensiunea arteriala, cu ajutorul tensiometrului, la fel de multa atentie ar trebui sa acordam si plamanilor nostri si sa le verificam periodic starea de sanatate, prin testarea cu spirometrul. Dureaza doar 10 minute si primiti rezultatul pe loc!
Diagnosticul precoce este foarte important: ADEVARAT
Pentru a preveni deteriorarea grava a starii de sanatate a plamanilor este ideal ca BPOC sa fie depistat precoce, din fazele incipiente. Cei mai multi oameni pun insa dispneea pe seama inaintarii in varsta sau a lipsei de exercitiu fizic. Oamenii realizeaza ca nu isi mai pot desfasura activitatile zilnice, la fel cum o faceau inainte. Pana si plimbarile pe jos sau la cumparaturi, pune probleme din ce in ce mai mari. Daca sunt si fumatori, apare riscul ca toate aceste semne de boala sa fie puse mai degraba pe seama fumatului, considerate ca si consecinte “normale” ale fumatului. Nimic mai gresit. Nu exista nici o consecinta “nrmala” a fumatului. Este doar primul semn de boala. Un alt semn interpretat gresit este “tusea fumatorului”. Nu exista tusea fumatorului;este, de fapt, bronsita cronica.
Daca ai BPOC, nu poti sa mai faci miscare. FALS
Dispneea poate face ca exercitiile fizice sa fie mai greu de efectuat. Doar ca exercitiile fizice sunt o parte foarte importanta a tratamentului in BPOC. Miscarea nu vindeca plamanii. In schimb, ajuta inima sa pompeze mai bine sangele si muschii sa extraga oxigenul din sange, si astfel, intregul sistem devine mai eficient. Daca exersezi sistematic ti se va imbunatati capacitatea de a face miscare. Este foarte important ca toti pacientii cu BPOC sa faca miscare, chiar si cei care au dispnee. Pacientii ar trebui sa inceapa cu exercitii usoare, trecand treptat la eforturi mai mai mari; spre exemplu, chiar si ridicarea repetata a unei cani de ceai, timp de 10 minute zilnic poate ajuta.
Este prea tarziu sa ma las de fumat: FALS
Niciodata nu este prea tarziu sa te lasi de fumat si sa reduce astfel riscul de a face BPOC. Chiar daca ai fost déjà diagnosticat cu BPOC, nu renunta la lupta cu tutunul (cei mai multi fumatori spun ca nu credeau ca se vor lasa vreodata de fumat, dar au reusit; trebuie sa incerci iar si iar, pana vei reusi si tu) In orice stadiu de evolutie a BPOC v-ati afla, renuntarea la fumat va ameliora simptomele si va incetini si chiar opri avansarea bolii.
BPOC afecteaza doar plamanii: FALS
BPOC poate cauza si cresteri ale tensiunii arteriale si poate creste riscul de boli cardio-vasculare. Ca in cazul oricarei boli cronice si incurabile, si in BPOC poate aparea depresia sau anxietatea. Tratamentul corect, schimbarile stilului de viata si suportul emotional pot ajuta pacientul sa faca fata acestor probleme asociate.
Diagnosticul de BPOC este o sentinta la moarte: FALS
BPOC este ireversibil, dar asta nu inseamna moarte. Pacientii care se lasa de fumat, fac miscare si au grija de ei au un prognostic foarte bun. Cu tratamentul corespunzator si cu schimbari in stilul de viata, pacientii cu BPOC pot sa-si controleze boala si sa duca o viata normala si activa. Similar tuturor bolilor cronice, si in BPOC este important sa primesti sprijin si sa-ti pastrezi o atitudine pozitiva, pentru a putea controla boala. Daca te informezi, vorbesti cu alti pacienti, iti tratezi depresia sau anxietatea, poti aveo o viata cat mai normal.
Ultima actualizare în Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011 12:04